fredag 6 december 2013

Stabilisera en slänt med gabioner

Med risk för att mitt hus på sikt kunde rasa ner i en bäck så krävdes någon sorts stabiliseringsåtgärd. Jag hade tidigare pratat med kommunen om vad jag skulle kunna göra. Det är alltid känsligt att arbeta i vattendrag men något tillstånd behövdes inte eftersom kommunekologen räknade åtgärden som underhåll av fastighet. Efter samtal med en specialist på området så blev rådet att använda gabioner. Jag beställde burarna från Stenbolaget, ganska dyra, men jag insåg att det var värt varenda tusenlapp. Jag fick som vanligt hjälp av min släkting med planering, grävning, montering och färdigställande.

Gabionerna monterades och lyftes sedan på plats. Riktigt smidigt med spiraler som håller ihop väggbitarna, dessutom lättmonterat.

Jag la en bit markduk mot slänten för att hålla finmaterialet på plats. Skredärret syns i bakgrunden.

Burarna fylldes med bergkross 90-150 mm. Det är bra att vara med och packa lite för hand, burväggarna är lite sladdriga och buktar ut om stenarna hamnar fel. Dessutom ska burarna fyllas stegvis, om en bur fylls för mycket så buktar väggarna alltför mycket. Det är av samma anledning viktigt att sätta stag med jämna mellanrum. 

För att komma åt gabionerna längst bort så fylldes mellanrummet bakom gabionerna med bergkross så att grävmaskinen fick ett bra underlag att köra på.

 
 
Nu kanske det dröjer innan huset ramlar ner i bäcken. Får se vad som händer vid vårfloden.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar